I divlje svinje imaju pravo živjeti

37.13%
Prikupljeno: 3713 potpisa od 10000 ciljanih

Pokretač peticije: Planet Zemlja Udruga

Datum pokretanja: 31.01.2019.

image

MINISTAR poljoprivrede i potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić donio je Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači. Tom je Naredbom naložio radikalan odstrel divljih svinja koji bi, prema nekim udrugama za zaštitu životinja i lovcima, mogao rezultirati njihovim istrebljenjem u Hrvatskoj.

Tolušić naredio izlov do biološkog minimuma

Tolušićev kabinet donio je naredbu o smanjenju brojnog stanja divljih svinja izlovom do biološkog minimuma na lovištima širom Hrvatske zbog straha od mogućnosti da se afrička kuga, koja je opasna za svinje, ali ne i za ljude, proširi na domaće svinje, što bi moglo ugroziti hrvatska svinjogojska gospodarstva i mesnu industriju.

Prema toj naredbi, divlje svinje sada se mogu ubijati i za lovostaja i na hranilištima, noćnim i dnevnim ciljnicima s povećanjem, odnosno snajperima, u zaštićenim područjima, uz korištenje umjetne rasvjete; čak je dozvoljeno ubijati majke s mladuncima.

Više lovaca u medijima je izrazilo zabrinutost zbog drakonskih mjera kakve ne pamte. Strahuju da bi izlov mogao poprimiti takve razmjere da će divlje svinje dovesti na rub istrebljenja.

Ministarstvo bi trebalo štititi a ne ubijati životinje

„Ako netko ubije majku s mladuncima, što je po uredbi sada dozvoljeno, mladunci će uglavnom uginuti. Na taj način, zahvaljujući neselektivnom ubijanju, populacije bi mogle ostati bez pomlatka. Ovakvim mjerama razmjeri uništavanja divljih svinja mogli bi biti katastrofalni. Većini lovaca to ipak ne odgovara. Naravno, među njima ima različitih struja. Jedna je takvu odredbu gurala još prošle godine, no uspjeli smo je spriječiti. Ove godine ona je donesena daleko od očiju javnosti, tako da su svi dovedeni pred gotov čin. Tolušić je to htio provesti još prošle godine, no udruge za zaštitu životinja tada su imale veliku potporu lovaca. Odluka je tada bila stopirana. Sada je donesena, a jedini koji je može obustaviti je Tolušić. No kod nas je pritisak javnosti slab. Dio ljudi izvan gradova kojima divlje svinje čine neke štete u poljima, vjerojatno će je čak pozdraviti. Uz to, sada lokalne jedinice donose odredbe koje nazivaju zaštitom životinja i sanitarnim izlovom, a kojima dozvoljavaju odstrel na površinama na kojima se do sada nije smjelo pucati, čak i u blizini kuća. Sada za to imaju i poticaj ovog ministarstva smrti koje bi trebalo štititi životinje. Tko zna, možda će i neko dijete nastradati prije nego što se taj bezumni pokolj zaustavi“, rekla je Ingeborg Bata, voditeljica udruge za zaštitu životinja Association for Wild Animals Protection (AWAP).

Cilj opravdava sredstvo?

Iako je razumljiva namjera ministra da nas zaštiti od širenja virusa afričke kuge, dobro je poznata povijesna činjenica da cilj ne opravdava sredstvo. Odluka da se ubija čak i protiv etičkog kodeksa o ubijanju, ne može imati nikakvog opravdanja. Dovesti jednu životinjusku vrstu do biološkog minimuma u svrhu prevencije potencijalne opasnosti, daleko je ispod civilizacijske razine na kojoj se mi danas nalazimo (ili bi se trebali nalaziti).

Od ministarstva poljoprivrede i šumarstva očekujemo da svoje odluke donosi u skladu sa moralnim i etičkim standardima u skladu s civilizacijskom razinom na kojoj se nalazimo. Ljudsko društvo obavezno je ponašati se odgovorno prema takozvanim inferiornim vrstama, uzimajući u obzir da se radi o mislećim i osjećajnim bićima. Vrijeme je da nam se prestane servirati okrutnost i nasilje pod krinkom višeg dobra.

Ako stručnjaci zaduženi za prevenciju širenja epidemije nisu u stanju ponuditi etička rješenja, neka svoj posao prepuste onima koji ih imaju.

Ovdje se radi o bjesomučnom i beskrupuloznom ubijanju jedne životinjske vrste i neprihvatljive su tvrdnje da je to jedino rješenje i najbolje rješenje. Moraju li divlje svinje platiti životom našu sigurnost? Umjesto da ih liječimo i spašavamo, mi ih ubijamo, čak i zdrave, čak i skotne, čak i s djecom, čak i djecu.

Ako čak i potisnemo emocije, realno sagledavajući, koja je potencijalna opasnost?

Afričku svinjsku kugu prenosi virus koji se označava kraticom ASFV, koji kod svinja, kako domaćih tako i divljih, uzrokuje hemoragijsku groznicu, odnosno unutarnje krvarenje i često smrt. Protiv virusa trenutno nema cjepiva ni efikasnog lijeka, a uzgajivači se mogu zaštititi samo vrlo visokim standardima biološke kontrole te eventualno dodavanjem antivirusnih lijekova u hranu domaćih svinja. Ne prenosi se zrakom, već samo izravnim kontaktom sa zaraženim životinjama ili preko mesa i otpada. Jedan od vektora prijenosa u prirodi su krpelji. No stručnjaci smatraju da je jedan od ključnih krivaca za širenje čovjek, odnosno transport životinja i mesnih proizvoda te nepropisno odlaganje otpada.

Zar nije jasno da nas istrebljenje divljih svinja neće zaštiti? Da, jasno je! Zato je jasno da se iza istrebljenja kriju i dodatni motivi. Bilo kakvi bili, NEPRIHVATLJIVI su!

U najgorem slučaju će nas zahvatiti epidemija afričke svinjske kuge. U najgorem slučaju će oboljeti veliki broj svinja na farmama, veliki broj svinja nećemo uspjeti izliječiti. Na policama supermarketa smanjit će se količina svinjskog mesa... ALI, naša (ljudska ili preciznije Hrvatska) egzistencija neće biti ugrožena. I što je najvažnije, naša opstojnost neće biti zasnovana na genocidu spram životinja.

Pismo peticije

Pismo peticije biti će poslano:

Tomislav Tolušić

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade

Tomislav Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike

Poštovani ministre,

građani ne žele sigurnost zasnovanu na preventivnom neetičkom, bjesomučnom i beskrupuloznom ubijanju divljih svinja, što je protivno Naredbi o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači koju ste donijeli u prosincu prošle godine.

Od Vas tražimo da trenutno suspendirate spornu naredbu te da stručnjake iz svog tima obavežete da pripreme nove mjere u skladu s etičkim i moralnim standardima modernog društva kojem težimo.

Krajnje je vrijeme da životinje počnemo tretirati kao misaona i emotivna bića s jednakim pravom na Planet Zemlju i život kao i ljudska vrsta.

Ne možemo prihvatiti opravdanja za mjere koje ste donijeli i spremni smo podnijeti rizik kojeg neprovođenje Vaših mjera donosi. Jednako tako od Vas očekujemo odgovornost za osmišljavanje i provođenje alternativnih, etičnijih mjera.

Iza ovog pisma stoji 10000 građana koji su se izjasnili potpisivanjem online peticije.

Organizator peticije je udruga Planet Zemlja, a potpise građana dostavljamo Vam u prilogu.

Točka na i autora peticije još nije stavljena

Zadnji potpisi

signer-photo
Mirna Žigić

07.06.2021. 14:02 427057

signer-photo
Valentina Dinić

07.06.2021. 10:09 427056

Nema razloga i prava da se netko iživljava na divnim malim bićima

signer-photo
Mario Penezić

07.06.2021. 6:39 427055

Isus voli sva živa bića

signer-photo
Ana Marija Dinić

07.06.2021. 6:36 427054

Da Bog da zauvijek takvo nešto zabrane!!!!!! Jadne životinje

signer-photo
Anoniman potpis

18.02.2021. 14:45 427045

signer-photo
Zrinka Herceg

21.07.2020. 12:38 427029

Ne podržavam iživljavanje na živim bićima.

signer-photo
Slađana Đaković

17.07.2020. 11:32 427027

Pravo na zivot za sva bica, a ne samo za covjeka!

signer-photo
Anoniman potpis

30.04.2020. 20:36 427019

...

signer-photo
Anoniman potpis

17.07.2019. 9:57 427012

Smatram nehumano ubijanje iz bilo kojeg razloga bilo koje zivo bice na planeti, pa tako i divlje svinje.

Potpiši ovu peticiju

Ne želim da moje ime bude vidljivo na Internetu
Dodaj svoju fotografiju

Komentari