Zeleni odred o devastaciji Medvednice i pustošenju šuma u RH

single blog header image

Sustav nadzora nad upravljanjem i gospodarenjem šumama od strane šumarske inspekcije nije dobar!!!

Posljednjih mjeseci Zeleni odred je prikupio opsežnu dokumentaciju vezano za nepravilnosti i moguće kriminalne radnje koje se odvijaju u tvrtci Hrvatske šume d.o.o., a glavni akteri su predsjednik i članovi Uprave, te nekoliko djelatnika koji se nalaze u Nadzornom odboru i radničkom Sindikatu.. Koja je svrha poduzeća Hrvatske šume d.o.o. i koji je cij upravljanja nacionalnim bogatstvom? Da li poduzeće Hrvatske šume d.o.o. posluju isključivo kako bi ostvarile što bolje poslovne rezultate ili da vode apsolutnu brigu o našim šumama? Ako je smisao prekomjerna siječa kako bi se nekolicina bogatila- šume će nestati za 20 godina!

Da sustav nadzora nad upravljanjem i gospodarenjem šumama od strane šumarske inspekcije nije dobar i da se ne poštuju zakonski propisi svjedoče brojne opustošene površine šuma kojima upravljaju i gospodare „Hrvatske šume“d.o.o. na kojima je šuma posječena da nije ostalo ni jedno stablo a pomladka i mlade šume nema. Dovoljno je pogledati Medvednicu, i sve će biti jasno i nedvojbeno. Nije ni čudno što do toga dolazi kada „Hrvatske šume“d.o.o. ne izrađuju šumskogospodarske planove koje su dužne izrađivati i po njihovim propisima gospodariti.

Koliko je cijela situacija apsurdna najbolje pokazuje slijedeća činjenica: „Hrvatske šume“d.o.o su državna tvrtka. Ministar Tolušić predstavlja skupštinu „Hrvatskih šuma“d.o.o, u sklopu Ministarstva kojemu je Tolušić na čelu je i šumarska inspekcija. Kad ima nepravilnosti u „Hrvatskim šumama“ d.o.o., a ima ih na pretek, šumarska inspekcija bi trebala utvrditi prekršaj, a indirektno bi i ministar Tolušić bio odgovoran zbog prekršaja jer je on Skupština „Hrvatskih šuma“ d.o.o. E pa to se u lijepoj našoj nemože dogodit da će netko tko je podređeni utvrdit da je nadređeni u krivu. Ima i slučajeva da šumarska inspekcija ne želi djelovati jer je vrlo jak zemljačko-rođački mentalitet, pa u pojedinim situacijama inspekcija ne vidi očito, samo kako se nebi ništa talasalo, kako se odgovorna osoba nebi kaznila.

Problem „Hrvatskih šuma“ d.o.o, je u nesposobnom menadžmentu, u prvom redu Uprave Društva, zatim u Nadzornom odboru koji ne radi svoj posao, a resorni ministar i onako nema veze sa šumarstvom i šumarskom strukom pa je teško i očekivati da će učiniti nešto drugo osim štete za „Hrvatske šume“d.o.o. Politička uhljebljenja i nestručnost rukovodećih kadrova je najveći problem, kao i stavljanje vlastitih interesa pojedinih interesnih skupina ispred interesa „Hrvatskih šuma“ d.o.o., a što je još žalosnije i na štetu „Hrvatskih šuma“ d.o.o.. Očiti kriminal pojedinaca unutar „Hrvatskih šuma“d.o.o. se ne sankcionira, i to nije neki mali i sitni zanemarivi kriminal, već vrlo velik i dobro organiziran i uhodan.

image

Za sve navedeno Zeleni odred je prikupio dokazni materijal koji je 03.01.2019. predao kao nadopunu tužbi koja je ušla u proceduru.

Također je predano i OTVORENO PISMO Premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.
S obzirom na svakodnevne slike koje pristižu sa terena i dokumentaciju koju posjedujeu, odlučili su da je došlo vrijeme za izlazak na cestu.

Pozivamo sve da podrže inicijativu

image

"Što Ste Sjekli - Sjekli Ste"

ZELENI ODRED